Kyotaku                                                                                                                           
                                    
De Zen fluit met een bijzonder warme en stiltebrengende klank. 

    Onderhoud

 

Het onderhouden van een kyotaku is erg eenvoudig.

Na het spelen altijd een doekje ( tsuyutoshi ) door de kyotaku halen om hem wat droog te maken. Het doekje haal je vanaf de blaaszijde erdoor, waarbij je tevens de duim gebruikt om de scherpe rand van de utaguchi te beschermen. Dit is namelijk het meest kwetsbare deel van de fluit.

Bewaar het instrument altijd in een afgesloten plastic zak of een vochtdichte container. Bamboe is erg gevoelig voor scheuren ten gevolge van veranderende vochtigheid en temperatuur, vooral als die verandering snel is.

Zorg dat er geen direct zonlicht op valt of dat het niet bij een radiator van de centrale verwarming staat.

Je kunt het instrument af en toe behandelen met olie ( Camelia-olie of Walnoot-olie ). De meningen hierover verschillen nogal. Sommige makers doen dat alleen in het begin een paar keer. Bij de kyotaku doen we het meestal regelmatig. Dit geeft tevens een mooi patin na een langere tijd. Nadeel van de olie is dat wanneer de fluit gerepareerd moet worden het voor de reparateur lastig kan zijn met lijm te werken omdat dit niet op olie hecht. Als ik fluiten met reparaties of zo heb waarin de olie te veel kan gaan zitten olie ik die niet. Het blijft een omstreden onderwerp.

De shakuhachi bestaat vaak uit twee delen en dan is het goed om de verbinding  ( de Nakasuke ) ook wat te smeren omdat deze vaak moeilijk uit elkaar gaat. Erg goed hiervoor is de zogenaamde “pomade” , ofwel haarcrème ( Japanners doen dit vaak op deze manier ). Beter is een mengsel van bijenwas en zuurvrije vaseline samen te verwarmen en hier een zalfje van te mengen.

 

- home - de kyotaku - geschiedenis - Koku Nishimura - shakuhachi - muziek - biografie - links - agenda - woordenlijst - contact -
                                                                                       

© Copyright Kyotaku.nl 2006